Newsfeed

Elf Queen: Grief is an all-encompassing part of the human experience

Elf Queen – Requiem

Elves are mythological beings. Ideas about elves can be found, among other things, in Norse mythology. In skaldic quatrains and edda poems, they are mentioned along the lines of æser and vaner, the Norse gods, and are described as deceased people or spirits, but also as underground people. The elves are associated with death, fertility and nature.

Elf Queen is a band and the album Requiem is their last release, and the albumwas relesed in the summer. FFO: Therion, Tristania, Sirenia, Norse Gael, 20th Century Art Music, and the band is located in  Los Angeles.

In November of 2021, LA based heathen rock band Elf Queen had just released their debut album Glory To The Brave. At the same time, Hauk Heimdallsman, guitarist and songwriter, was in the hospital, holding his fiancé Josies hand while she passed away. Grief is an all-encompassing part of the human experience, and Hauk threw himself into writing a work to honor his lost love.

Using his own retelling of the Norse Eddic poems Voluspa, Havamal, Voluspa en Skamma, and Hrafnagaldur Odins, Hauk composed a Heathen Requiem that tells the story of Odin seeking answers from the Seeress after the death of His own son Baldur. Featuring the soaring vocals of the Elf Queen Kelsey, and solo violin, viola, flute, and oboe, the Requiem weaves equal parts classical art music, skaldic poetry, and hard rock/metal into a complex journey of grief, life, death, magic, and beyond.

Tracklist:

1. Overture 03:44

2. Voluspa Part 1 06:01

3. Voluspa Part 2 03:23

4. Voluspa Part 3 05:21

5. Taking Up The Runes 04:51

6. Hymn To Heimdall 04:53

7. Voluspa Part 4 Ragnarok 06:02

8. Voluspa Part 5 05:20

Side note- some scholars are now thinking that the Elves, or Alfar, where actually the Vanir, and that the term Vanir was a later/post conversion addition. Alaric Hall outlines this well in his book Elves in Anglo Saxon England.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*