Newsfeed

Mark Peters: Deliver here a delightful performance.

Mark Peters – Red Sunset Dreams

Mark Peters of Engineers releases new video for Switch On The Sky taken from the album Red Sunset Dreams released in September and featuring Dot Allison. Alison is the singer of One Dove and deliver here a delightful performance.

Mark Peters is the singer in Engineers but he also handle the bass, guitars and keyboards.

It’s taken from Peters’ upcoming new solo album, Red Sunset Dreams, which will be released through Sonic Cathedral on September 16. The new album will be released through Sonic Cathedral and is the follow-up to Peters 2018 debut Innerland. On the album the Wigan based musician blending the dream pop of Engineers with an Americana feel..

«I dreamt that I got off the bus near my local Lidl, not onto the usual busy main road, but onto an imaginary beach during a deep red sunset. There are many explanations for that type of dream, but the theme of ‘risk’ stood out to me as a sign».

«It really affected me and reminded me of the sunsets on the old Western posters I’d been looking at. This, coupled with the surreal inertia of lockdown soundtracked by the stillness of ambient Americana, got me thinking and inspired me to experiment and incorporate country elements into the music I was working on at the time. I borrowed a banjo and a 1940s Gibson BR9 lap steel and it seemed to be a very natural fit».

As well as Scottish singer Allison who features on the two vocal tracks that booked the album, Red Sunset Dreams also features lap steel legend BJ Cole, who’s worked with Roy Harper, Elton John, T-Rex and David Sylvian.

Having BJ play on the record crystallized the whole concept, I love his playing on things like Silver Moon Over Sleeping Steeples by David Sylvian. He’s possibly the UK’s greatest living country musician.

«Engineers, who released their first album for six years with Pictobug in 2020, are currently have a reissue series of the band’s much sought after early albums on the go».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*