Newsfeed

White Stag: Incorporates progressive metal, jazz, polytonality, and vaporwave elements!

White Stag - Emergen

An angry marriage between Jethro Tull, Between The Buried And Me & Van Der Graaf Generator… That is how the avant-garde stylings of White Stag can be described and yet that still does not cover the complete spectrum this act seems to cover!

White Stag is an avant-garde project that incorporates progressive metal, jazz, polytonality, and vaporwave elements.

This 8+ minute musical experience goes through all the hallmarks of the White Stag sound, from folky blissfull parts to downright menacing dissonant breakdowns and everything in between. This song almost serves as a microcosm of all things White Stag stands for.

White Stag is primarily the solo project of Richi Worboys who uses this project as his outlet to create surreal musical worlds. Layered Reality Productions signed White Stag based on the compositional strengths of the album Emergence and will be releasing a brand new digital single & video on the 1st of October with an album following in the near future!

Richi had the following to say about the signing:

«White Stag is the result of lifelong experimentalism, and the forthcoming era we’re preparing to embark into will be the full culmination of all of this. The upcoming new single will only be the precursor to this journey, and we couldn’t be more excited to share it».

Curious about what White Stag sounds like? Check out the album Emergence here at Bandcamp.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7174 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*