Newsfeed

EL/NeUe: Trademark: dark vocal is joined mid-song by the serene voice of Ellady.

EL/NeUe – Aldrid (Er Lang Tid)

Is it new wave in the year 2022? Is it postpunk? Cold wave rebirth? Electronica with fuzz-guitar? Or something else?

Acclaimed Norwegian duo EL/NeUe have a new single out: Aldri (Er Lang Tid) Never (Is Long Time)

Aldri (Er Lang Tid) Never (Is Long Time) is a beautiful and dark song about love eternal. The song is driven calmly forward by a weeping synth, a deep bass and an industrial beat. EL/NeUe’s trademark dark vocal is joined mid-song by the serene voice of Ellady – as well as a playful, bouncy synth.

The lyrics, in Norwegian this time, are inspired by Icelandic author Jón Kalman Stefánsson’s novel Fjarvera Bín Er Myrkur («Your absence is dark»). EL/NeUe have been warmly received by music blogs and radio stations across Europe.

@Thasoundblog listed «Ich bin krank» as one of their Albums of the Year 2021, og tweeted about previous single «Ich möchte Dinge bauen»: «Dark lush tones mingling like cottonmouths in oil»

«Attention Please» with Eddie Carter on Nova Radio North East had this to say about their single «Det er ikke hos meg det brenner»: «Absolutely spectacular», «A brilliant bit of industrial» (…) «You need to hear this music – this music is sensational».

«Aldri (er lang tid)» is released on all streaming services March 4, and in celebration, El/NeUe perform a concert that night at Oslo’s legendary live scene, Mir.

EL/NeUe is Håkon Johnson (guitar, bass, synth, vocals) and Askild Hagen (vocals, synth, bass). 

They have worked together for a number of years, in music as well as other art projects and also in the field of humour – eg. as writers for Norwegian satirical TV show Nytt På Nytt. They are also known for various other humorous music projects, including The Psycho Halvorsen Brothers and Oslo International Playback Free Jazz Festival.

As long ago as 1987, they released the EP Et Hvilested, under the name EL, before closing the project in 1988. In 2020, they returned as EL/NeUe, releasing the EP Lykkeønskninger 2020, and after three singles, the album Krank.

 Norwegian Music news blog «Musikk fra Norge» praised the album as “a coming classic, and describe Krank as «an album filled with pearls for those who want music to really listen to, to bury themselves in, and to let themselves go with the flow. Pop for rockers, synth for goths, something for everyone who likes music with meaning and content».

Deichmann’s musikkblogg said of the album: «EL/NeUe have their album Krank out now, and again provide you with an experience of esthetics and athmosphere. EL/NeUe touch both the dark and pleasurable part of the soul».

Side-Line Magazine wrote: «The main strength of this work is its atypical approach. EL/NeUe definitely sounds like a sonic trip mixing different influences. My favorite aspect is the deep, vibrating bass lines».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6811 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*