Newsfeed

Kostskolegutter

Året er 1967, og to band fra kostskolen Charterhouse slår seg sammen. Den svulstige popmogulen Jonathan King plukker opp disse unge uerfarne herrene og får ordnet platekontrakt. Deretter bærer det hodestups i studio, og innspilling av ei skive i mr. King sin ambisiøse ånd, om jorden og dens tilblivelse. Resultatet blir en skive fylt med stort sett snill og intetsigende pop med bandet som av King oppkalles etter biblenes åpningsbok. Genesis førstefødte «From Genesis To Revelation» selger elendig. Dette resulterer i noen rimelig desillusjonerte kostskolegutter. Tilfeldigvis så låner de unge musikkspirene ørene til King Crimson en dag!

På platetallerkenen snurrer «In The Court Of Crimson King». Inspirert av denne klassikeren låser de seg inne i ei hytte på den pittoreske engelske landsbygda. Resultatet blir mye mer originale og gjennomtenkte komposisjoner, og albumet døpes «Trespass», og kommer i 1970. På «Trespass» fremstår Genesis som betydelig mer modne, og stemningen kan minne om en slags symfonisk utgave av Crosby, Stills And Nash. Sentralt i lydbildet nå er det fire viktige elementer. Peter Gabriels stemme, hammondorgelet, mellotronen og tolvstrengegitaren. Det blir også åpenbart at de fem unge guttene innehar kvaliteter som bør avleire mye musikalsk «snacks» i fremtiden. Etter diverse bytter frem og tilbake ender i 1971 Genesis opp med den besetningen som skaper virkelig mye bra musikk i årene som følger.

Steve Hackett på gitar, Peter Gabriel med vokal, Tony Banks på keyboards, Mike Rutherford på bass og Phil Collins på trommer. Disse skaper i 1971 albumet «Nursery Crime» hvor det symfoniske aspekt får fullt gjennomslag. Låtmaterialet er nå mer komplekst og variert enn forgjengeren, og dynamikken blir vel ivaretatt. Tekstene er fylt med artige ordspill, og piffet opp med sprø humor og elementer fra mytologi og historie. Oppfølgeren kommer i 1972, og «Foxtrot» viser ei gruppe som virkelig har fått taket på låtsnekkeriet. Den 24 minutter lange «Supper`s Ready» regnes av mange som en virkelig klassiker. Alt på «Foxtrot» oser av klasse, men gruppa skal utrolig nok overgå seg selv på neste skive!

På «Selling England By The Pound» fra 1973 står kvalitetssporene i kø, og «Firth Of Fifth» er av mange ihuga Genesisfan den definitive Genesislåta. Med «Selling England By The Pound» kan vi snakke om en iderikdom som gruppa aldri senere klarer å overgå. I tillegg er produksjonen bedre enn noen gang, og kollektivet Genesis fungerer optimalt. «Dancing With The Moonlit Knight» og «The Cinema Show» er tidløse slåter som tåler å høres om og om igjen. I løpet av 1974 dukker «The Lamb Lies Down On Broadway» opp, og Peter Gabriel gir seg i gruppa. Selve skiva er mindre symfonisk, og det settes av plass til mer poppete stoff. Brian Eno er også inne i bildet og bringer med seg noen lydmessige revestreker eller genistreker, alt etter folks smak og behag.

Konseptet på skiva er det ikke lett å skjønne mye av (fans diskuterer evig og alltid, hva som er den sentrale poenget med Rael`s historie), men skiva er musikalsk variert, men vanskelig og tidkrevende å få tak på. Klassikerne og bommertene preger skiva! Skiva er ekstremt godt produsert, og det spillemessige har aldri vært bedre. Det symfoniske soundet blandes med litt pop og fusioninspirerte stoff. Ei variert plate, og et band i utvikling som søker nye veier, og ei plate som står seg selv i dag.

“Hackett forlater Genesis”

Med «Wind and The Wuthering» toner Genesisepoken som progband ut. Skiva er en verdig avslutning for et av proghistoriens mest innflytelsesrike band. Stemningen er melankolsk og produksjonen superb. Låtene har fin bredde og variasjon og det er nok trøkk og tyngde å glede seg over. Etter innspillingen forlater Steve Hackett Genesis, og Phil Collins blir kaptein på skuta. Han styrer Genesis ut i den brede lei, og de blir en av rockens mest suksessfulle band, rent kommersielt! Musikken er fra et prog ståsted temmelig uinteressant, men det hender det dukker opp en bra låt, eller at deler av en låt holder mål. Uansett fra 1978 er ikke Genesis noe for progelskeren lengre!

“Stor inspirasjonskilde”

Genesis har laget en mengde virkelig sterke album. Viktig er det også at de har vært inspirasjonskilde for blant annet ørten band i den såkalte neoprog kategorien, og da spesielt er «Selling England By The Pound» iherdig studert. Jeg tror at om 100 år vil fortsatt deler av Genesiskolleksjonen være sett på som klassikere, og at legendestatusen bare vil øke etter som tiden går. Av soloartister er det spesielt Steve Hackett som kan anbefales. Han har pr.2016 laget et utall skiver som holder mål til tusen, og fjorårets «Wolflight» viste en meget vital og kreativ musiker. Peter Gabriel har laget mye forskjellig musikk, og den er det svært delte meninger om. For den nysgjerrige er han vel verdt en lytt, for å selv kunne gjøre seg opp en mening om musikken hans.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Multikulturelt mangfold. | Permafrost.today

Leave a comment

Your email address will not be published.


*