Newsfeed

Jeseter og Plastic People Of The Universe.

Jeseter er et band som tar seg god tid mellom albumene, og det første «Slavnost Pro Jednoho» kom i 2007. «Slavnost Pro Jednoho» betyr oversatt til norsk «En Manns Feiring». Så gikk det fem år og albumet «Promena» kom i 2012, og «Promena» betyr «Forvandling». Nå har den tsjekkiske kvintetten speedet opp utgivelsesfrekvensen i det det «bare» er fire år som har passert nå når deres tredje CD slippes. Årets verk heter «Siddharta», og er pussig nok bandet sitt første konseptuelle verk. Skiva slippes via den gigantiske labelen Musea RecordsNevnte konsept går på Herman Hesse sin bok Siddharta som tar for seg diverse essensielle spørsmål. Det er flust med gjesteartister på «Siddharta», og det er mer enn rimelig grunn til å anta at verket er det suverent beste som Jeseter har gitt ut til nå.

Tsjekkisk musikk er nok ikke noe folk flest er så dypt engasjert i til daglig i det minste, men det er forbausende mange band fra Tsjekkia som driver med progressive musikk i en eller annen form. Den nysgjerrige kan få en oversikt her.

«musikklegender fra den kalde krigen»

Det er mye bra musikk fra Tsjekkia og aller best er nok disse bandene, Synkopy, Iva Bittová, Uz Jsme Doma, The Plastic People Of The Universe, Modrý Efekt og Progres 2. The Plastic People Of The Universe er legender og et kultband! Prahabandet var den fremste representanten for Tsjekkisk undergrunnsmusikk, og de gikk knallhardt ut mot det Sovjetstøttede Tsjekkiske kommunistpartiet. Musikerne i The Plastic People Of The Universe ble ofte trakassert og fengslet av myndighetene. Likevel fortsatte de med sin samfunnskritikk, og musikken deres ble smuglet ut til vesten. Musikken har tålt tidens tann med bravur, og er vel verst å lytte til selv i dag!

Musikken til Jeseter er rimelige forskjellig fra Platic People Of The Universe sin RIO-infiserte musikk. Jeseter sysler med neoprog/symfonisk prog og er inne i sitt 12 leveår. Det var duoen Jan Gajdica og Robert Hejduk som startet opp Jeseter. Bandet er fra Ostrava som er helt opp mot den polske grensen, og Ostrava er Tsjekkia sin tredje største by. Fra begynnelsen gikk det i å spille coverlåter av tsjekkernes favorittband, Yes. Som alle ekte musikere ble lysten til å lage egenkomponert musikk med tiden overveldende, og dermed var de i gang!

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

Om Ulf Backstrøm (6703 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*