Newsfeed

AWS: Ungarsk metal lager furore i Eurovision!

24. februar var det Grand Prixfinale i Ungarn med åtte deltakere, deriblant metalcore og post-hardcorebandet AWS med Viszlát Nyár (Farvel Sommer). De snek seg med til Gullfinalen sammen med tre popnumre, men ingen, verken de sjøl eller Eurovisionfans i Ungarn og ellers rundt i Europa regna med noe mer. Overraskelsen lyste derfor ut av ansiktene deres da AWS ble utropt som vinnere, og ikke minst reaksjonen til vokalist Örs Siklósi som ble stående mimikkløs og tydelig i sjokk.

Blant Eurovisionfans slo også dette ned som en bombe, at et metalband skulle representere Ungarn i Eurovision. Vel vant Lordi i 2006, men det ble ikke det gjennombruddet mange trodde det ville bli for den hardere rocken i konkurransen. Lordi var uansett et fenomen, og det at et dedikert og hartarbeidende metalband skal være med i Eurovision er noe helt nytt.

Men AWS’ triumf er også en seier for alle metalfans og metalband i Ungarn. Band over hele landet oppfordra sine fans til å stemme på AWS, som deathmetalbandet Kill With Hate, Tankcsapda og Leander Kills, som var med i de innledende rundene. Den ungarske metalfansen stod altså sammen og sendte AWS til Lisboa, og tilbake stod den ungarske mainstreampop’en og måpa.

Så hvem er så AWS? Bandet ble danna i byen Budakeszi av Örs Siklózi, Bence Bruckner (gitar), Dániel Kökényes (gitar) og Áron Veress (trommer) da de gikk på videregående skole. Senere fikk de med seg Soma Schiszler på bass. Albumdebuten kom i 2011 med Fata Morgana, der de hovedsakelig sang på engelsk. Men fra Égésföld som kom i 2014 har de utelukkende brukt sitt morsmål. Og på det foreløbig nyeste albumet, Kint a vízböl fra 2016 hører vi et hardtslående band som har funnet sin stil, og spiller tight og heftig metal. Det er virkelig herlig å høre på, og den energiske musikken trumfer for meg som lytter at jeg ikke skjønner hva de synger om. Men utifra hva jeg har fått med meg er de ikke redde for å stille politikere til veggs i sine tekster, og har blant annet tatt opp global oppvarming.

Forhistorien til Viszlát Nyár, som de vant med i Ungarn var dødsfallet til vokalistens far, og Örs Siklózi forteller følgende om hvordan låten ble til:

Viszlát Nyár ble til på en sommer camp over noen flasker vin. Teksten er egentlig om min far, som gikk bort nylig. Vi prøvde imidlertid å lage videoen litt annerledes, da vi ikke ville at det bare skulle være min historie., slik at de andre bandmedlemmene også skulle føle eierskap til låten. Vi har tømt videoarkivene til familiene våre for å vise hvordan tiden går og for å legge vekt på hvor viktig det er å ta vare på våre kjære, for ingen her har mye tid å kaste bort.

Og det er ikke til å legge skjul på at Viszlát Nyár er blitt en mektig låt. Den har satt seg i hodet mitt og framførelsen fra den ungarske finalen er superb. Siklózi gir alt, det er tydelig at dette er sang som betyr noe ekstra for han. Og kanskje er det også noe av grunnen til hans reaksjon, eller mangel på sådan da AWS ble utropt som vinnere.

Vi har vært så heldige å komme i kontakt med AWS og de sendte oss følgende svar på spørsmålene våre:

Først ville det vært interessant å høre hvorfor dere meldte dere på A Dal? (Ungarsk MGP)

Vi ønsket å vise fram vår musikk for flere og for et nytt publikum som ikke nødvendigvis er vant med metalsjangeren.

Jeg har sett øyeblikket da dere ble utropt som vinnere, og jeg kan se at det kom som en overraskelse på dere. Trodde dere i det hele tatt at dere kunne vinne?

Nei, det var en total overraskelse for oss. Vi var bokstavelig talt i sjokk de første dagene, men så begynte vi å venne oss til tanken og nå gleder vi oss skikkelig til å reise til ESC i Lisboa.

Hvordan skal dere promotere “Viszlát Nyár” i forkant av Eurovision? Har dere f. eks. et mål om å samle metalfans rundt om i Europa til å stemme på dere?

På den ene siden drar vi til Amsterdam og Madrid for å delta på Eurovision pre-parties hvor vi kan bli kjent med pressen og publikum. På den andre siden er vi så heldige – og det er vi meget takknemlige for – at mange metal og gitarbaserte musikkblogger har publisert artikler om musikken vår slik at vi på den måten kan nå deres lesere.

Hvilke ambisjoner har dere for deltakelsen i Eurovision?

Vi har de samme målene som da vi meldte oss på A Dal. Vi ønsker bare å vise hvordan en skikkelig AWS gig er. Eneste forskjellen er at dette blir i en stor arena (ler godt).

Hvordan vil dere feire hvis dere vinner?

Da reiser vi til Alfamadistriktet i Ungarn og tar en Ginja på et sted som heter Bar Tejo og der blir det feiring natta lang!

Så noen spørsmål om musikken deres:

Hvilke artister og band henter dere inspirasjon fra?

Først og fremst så elsker vi musikken til Metallica, Korn, System of a Down og Linkin Park

Hvilke ambisjoner har dere som band?

Vi ønsker å inspirere vårt publikum til å tenke dypere.

Hva er viktig for dere i tekstene?

Vi liker å skrive sanger (vokalist Örs skriver tekstene) om aktuelle temaer i samfunnet, og noen ganger temaer rundt filosofi.

Jeg har hørt på alle albumene deres og jeg er spesielt glad i deres seneste alsbum Kint a vizböl hvor jeg kan høre at dere er en tight enhet. Hvordan jobbet dere for å få det albumet så bra?

Først og fremst så var vår gitarist Bence den som produserte plata, og vi er veldig stolte av han. Albumet ville ikke ikke blitt så tight uten hans solide jobb som produsent. Vi arbeidet lenge og seriøst med låtmaterialet før vi gikk i studio. Det var flere sanger som vi skrev på nytt, noen av de mer enn én gang.

Hvordan jobber dere når dere skriver sanger, lager dere musikken sammen eller er det enkeltmedlemmer i Bandet som lager musikken og skriver tekstene?

Alle tar med sine ideer til øvingslokalet der vi tester de ut og arbeider sammen om låtene til vi synes de er klare. Så skriver Örs tekstene og de går igjennom samme prosedyre. Det er viktig for oss at vi kun gir ut låter som alle i bandet er fornøyde med.

Ungarn har havna i den desidert vanskeligste semifinalen i Lisboa, med mange land som har klippekort på å gå videre, som Russland, Ukraina, Polen, Romania, Sverige og Australia. Flere av disse landene har innbyggere spredt utover Europa og som stemmer fram sine lands låter. Et ekstremt eksempel var Polen i 2016, som i finalen kom helt sist blant fagjuryene, men som fikk tredje mest telefonstemmer. Norge og Alexander Rybak er også i denne semifinalen, og Nederland stiller med en rå countryrocklåt, så det blir en tøff kamp å komme seg til finalen. Men AWS har to fordeler, Ungarn har en meget god historie i det å kvale inn til finalen, og med god promoteringsjobb i forkant kan AWS ved å samle metalfansen rundt om i Europa ikke bare komme til finalen, men også komme høyt der. De har tidligere turnert i land som Østerrike, Romania, Slovenia og England, og har dermed et navn også utenfor Ungarn.

Uansett så bør metalfansen benke seg kl. 21:00 torsdag 12. mai og stemme AWS til finalen, som går to dager senere. Og går det bra i semien så er det bare å stemme for harde livet i finalen også, slik at Europa og Eurovisionfansen får seg et metalsjokk i Lisboa i mai!

Facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.


*