Newsfeed

John Holden: No rules and boundaries

John Holden - Capture Light

Really enjoyed this album – well produced, lovely musicianship and vocal, wishing you good luck with this album. These words come from Steve Hackett and they are about John Holden and his album Capture Light. The tune The Race is about James Cleveland Jesse Owens and the racism and injustice he was exposed to.

John Holden is a multi-instrumentalist and composer from Cheshire, England. He says,

«I have had a strong emotional connection to music for as long as I can remember. In particular, at an early age, I encountered progressive rock. I enjoy music that can at times be pastoral and melodic, sometimes powerful and soaring; but always constantly interesting. The idea that there are no rules or boundaries has always appealed to me».

Having played and composed for many years, John made the decision to commit to creating a full album of original material.

«I wanted to see if I could make music that would meet my expectations and earn its place in the genre».

What that meant in real terms was a succession of learning curves; musically, technically and artistically.

«If the music needed a particular sound then I would have to learn how to play that instrument. Not only did the songs have to work, but the production also had to be as good as I could make it».

Once all the songs were in demo form John decided that involving additional musicians would significantly enhance the music.

«I have been amazed and thrilled by the talented musicians I have managed to bring into the project. The support and advice from some top producers and sound engineers has also been invaluable; everyone made a fantastic contribution. When you are working with people of such high caliber it really elevates the music and definitely makes you raise your game»!

Two years later the album was completed.

«It has certainly been an adventure! I have been told that the music sounds like a labour of love, that is absolutely true and how it should be. I am very proud of the album and hope others will enjoy it too».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*