Newsfeed

Unholy Baptism: True to their black metal roots

Unholy Baptism - Volume I The Bonds of Servitude

The city name Flagstaff comes from a spruce tree from here turned into a large flagpole in 1876. From a flagpole there is often a flag, and now the flag is fresh in the wind because the band Unholy Baptism has a new album. 5 oktober will the self-release Volume I The Bonds Of Servitude be released. The new album is produced, mixed, and mastered at Black Goat Studios in Flagstaff, Arizona the album has improved on virtually all aspects of the band’s debut On The Precipice Of The Ancient Abyss. The album is the first installment in a trilogy the band is writing, exploring new themes and songwriting techniques. Staying true to their black metal roots, Volume I: The Bonds Of Servitude has cemented the band’s signature USBM sound while bringing a more polished production to the table.

Mantus, the band’s lead vocalist, bassist, guitarist, drum programmer said of the new release, «The album is the beginning of a trilogy exploring the unrepentant darkness of the human condition and the inconceivable power of the gods deep within the farthest reaches of the universe. This album explores the human consciousness and the opening of the mind to the vast, overwhelming power that exists outside of this terrestrial prison».

Unholy Baptism was established in the winter of 2008 in the frigid northlands of Arizona. The band was originally a guitar/drums black metal project. The goal was to blend mid 2000’s new wave black metal with the grim tone of the early Norwegian scene. In 2010 the band went on hiatus due to a variety of circumstances, but was reformed in 2012.

Mantus and Moloch decided that the project would be recording-only and began the arduous process of re-evaluating both the band’s sound and tone. While the tone has taken multiple turns, it was eventually decided to blend the ambient, haunting melodies commonly found in both black and doom metal, with the mid-tempo riffing reminiscent of the early Norwegian black metal scene. The lyrical content is primarily inspired by the occult, theistic Satanism, medieval imagery and the works of H.P. Lovecraft, among other subjects.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*