Newsfeed

The Cosmic Shuffle: Reflect the pacific northwest

The Cosmic Shuffle - The Cosmic Shuffle

Seattle was founded in the 1850s, and is named after the Indian chief, Sealth. Now 170 years later, the band The Comic Shuffel from Seatle tries to make music worthy of music chiefs. The Cosmic Shuffle strives to create unfiltered, artistic statements that reflect the emotions and influences of each individual member. Each concert tells a different psychedelic story, encompassing soundscapes that reflect the pacific northwest. The band has recently released their debut EP Cosmic Shuffel

The Cosmic Shuffle formed spontaneously in 2015 when keyboardist Charles Wicklander, bassist Dune Butler, and drummer William Mapp joined forces to provide entertainment for a house party in the dead of winter. Although the trio had never played together before, the chemistry was immediately apparent as they began improvising on their shared musical language. Later that night they were joined by guitarist David Salonen, creating a sonic supernova that spawned The Cosmic Shuffle.

The Cosmic Shuffle draws influence from iconic midcentury musical acts such as The Grateful Dead, Crosby Stills and Nash, and The Band as well as from modern artists like My Morning Jacket, First Aid Kit, and The Fleet Foxes to create their own unique blend of harmony driven psychedelic rock. Although each member is cut from their own musical cloth, all of them have a strong background in the jazz tradition. Their group improvisations draw heavily upon the free playing found in the music of Albert Ayler and the John Coltrane Quartet.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*