Newsfeed

Leah: The metal Enya

Leah – The Quest

Celtic metal songstress Leah will release her new album The Quest on October 5th in Europe and North America through Inner Wound Recordings. Her approach to the composing was with intuitive writing, and It may well lead to a genuineness of authenticity. Quest has a strong Celtic & fantasy connection, some prog rock elements, and ethereal ambiance, combined with traditional symphonic metal elements.

Leah always search for quality and have picked musician from top shelf. Troy Donockley [Nightwish], Timo Somers [Delain], Chen Balbus [Orphaned Land], Barend Courbois [Blind Guardian] and Sander Zoer [ex. Delain]. She is careful that the production is as good as possible. For that reason the album was mixed and mastered by Jacob Hansen [Volbeat, Amaranthe, Evergrey] and musicians on the album includes

The concept for The Quest is very simple: we’re all on a journey, and sometimes we lose our way. There are adventures, wildernesses, treasures, monsters, looters, and people out to send us down the wrong path. Through it all, we must grow in wisdom and experience, find our compass once again and find our way back to the true path in order to reach our full potential: our destiny.

Fans describe Leah as the metal Enya. Leah comes from the rugged coast of British Columbia, Canada. Her songs have been describe as Loreena McKennitt meets Delain. In a sea of mediocre symphonic metal, Leah stands out not only with her magnetic twist of Celtic and World influences, but also her well-known ethereal vocals. Her debut self-released album Of Earth & Angels received international critical acclaim, landing her on The Best Symphonic Metal Album at Metalstorm Awards for 2012.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*