Newsfeed

Vola: Constantly evolving

Vola - Applause Of A Distant Crowd

There is a lot of exciting music happening now, and there are many releases I really look forward to. One of the best in this way is the new album for the Copenhagen band Vola. The band’s special musical brew on their last record, Inmazes was impressive and fascinating. Progressive genre-crossing music done with skill and creativity is very often something that intriguing me.

Now the Vola quartet return with their new album Applause Of A Distant Crowd, which will be released on 12th October. Like its predecessor, Applause Of A Distant Crowd is an ambitious and thoughtful deep diving in human psyche and emotional life through a discovery of musical formations. Vola is constantly evolving, never standing still.

On the new record Vola reasonable enough embraced a different approach. The guitars have less gain, the drums sound are dirtier and alive and everything feels looser. The contrast between the mellow and heavy is more profound than on any of their previous records. As with its predecessor, Applause Of A Distant Crow is an ambitious and thought provoking dissection of fragile human emotions through an exploration of musical textures.

The album title is a metaphor derived from our relationship with social media, how we can appear close, but miles apart. Volaare ever evolving, always delving and dissecting the recesses of human thought and creating rich and textured soundscapes.

Vola`s previous album Inmaze was met with a wave of critical praise. The record was described as «widescreen heavy stadium prog», «genre-defying, weighty riffs, gloomy, ambient soundscapes and guttural grooves», «genre-mashing” ability».

Lenke:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*