Newsfeed

Det Skandaløse Orkester: Humor er viktig

Det Skandaløse Orkester – Tenk Om Noen Ser Deg

Frank Zappa var i sin tid opptatt av at humor gjerne kunne være en del av musikk. For Bergensbandet Det Skadaløse Orkester er definitivt humor viktig, og det kunne vi merke på debutskiva. Jeg synes den skiva hadde en del bra å by på, men synes det ble for mye humor faktisk. Det Skadaløse Orkester er nå aktuell med ny skive som de kaller Tenk Om Noen Ser Deg, som har mye humor. Forskjellen er at humor biten er mindre dominerende, og gledelig nok så er låtene mye, mye bedre på denne skiva.

Tematikken på den nye skiva lever opp til tittelen og er om den selvpålagte frykten for hva andre måtte mene om din oppførsel og opptreden. Sondre Jørgensen har med unntak av Lokkemann, lokkemann, kor e du no? som han har komponert sammen med Mats Erik Zen stått for alle låtene og tekstene. Jørgensen har stått for alle arrangementene, og produksjonen har han gjort sammen med Iver Sandøy.

Musikken til Det Skandaløse Orkester er ikke så lett å beskrive da de byr på så mye fra forskjellige sjangre. Skiva åpner med en episk proglåt, men på det øvrige sortimentet er det herlig sjangerblanding i form av klassisk musikk, jazz, fusion, kabaret musikk, funk. Musikken er vakker og stygg, morsom og skremmende. Visse likheter i form av fandenivolske holdninger til musikken har Det Skandaløse Orkester med svenskene i Diablo Swing Orchestra.

De som liker Frank Zappa, King Crimson, Tom Waits, Mr. Bungle, Pink Floyd, Igor Stravinsky, Spike Jones, Walt Disney, Beverly Hills 90210 og Twin Peaks, vil sannsynligvis like Det Skandaløse Orkester. Lik bergenserne eller ikke, men å ignorere Tenk Om Noen Ser Deg det skal mye til for dette er musikk jeg knapt har hørt noe som likner på. Bra er det også at det synges på norsk, eller rettere sagt bergensk. Jeg må også ta med at det er et stort kobbel med  gjestemusikere med, men det er jo knapt noe unikt nå for tiden.

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7409 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*