Newsfeed

Orissa: Ancient rhythmic traditions

Orissa - Ressurection

In New York, amazingly exciting is happening nowadays, and especially in music. The band Orissa is certainly one of the most exciting. They have this energy and this structure that appeals to me, and it fits just perfect for prog metal. In November the band release the album Resurrection, and drops the title track from the upcoming album now.

Resurrection is a song about self-awareness and understanding that one is the source of one’s own suffering. It is not some external force one must confront and overcome. At the song’s core lies the optimistic realization that our shadows are not to be avoided in fear or shame. Rather they prove the existence of our great light within.

Orissa was created in 2010 by David Dodini, a virtuoso singer, guitarist and bassist, who writes, arranges and performs all the parts on Orissa’s records. Born out of the desire to explore inner creative space and create a distinctive, cathartic, deeply personal and therapeutic art. Dodini abandoned the strictly classical background and delved into his own songwriting, fusing his classical training with his love for jazz, balkan and other ancient rhythmic traditions.

Orissa released its debut EP, Omens in 2012, on which Dodini played all the instruments and was backed by Dan Walsh (drums). Resurrection, which features Dodini’s vocal and instrumental arrangements and performances as well as drummer Jason Gianni, (Trans Siberian Orchestra, Neal Morse, Book Of Mormon). In 2016, Orissa brought the music from the studio to the stage when Dodini attracted the best musicians from NYC’s progressive, metal and rock communities.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*