Newsfeed

Pymlico: Pop inspiration!

Pymlico - Nightscape

Gabagool is the first single of Pymlico’s new album Nightscape. The song was written by drummer and band leader Arild Brøter and sees the band in a more groove oriented landscape than previous releases. Nightscape in out world wide October 5, 2018. And are the Oslo band`s t fifth studio album. Following the success of Meeting Point (2016), the Norwegian instrumentalists keep diving into their love of different styles. Although they still sort of fit the description progressive rock meeting fusion, the songs on Nightscape have a more traditional, song-based structure, taking inspiration from some of the great pop music of the 20th century.

The Norwegian band also adding more cinematic textures to the songs which gives this release another dimension. Combining modern production techniques with great musicianship and good songwriting has resulted in a record of high quality sound and strong melodic tracks.

Pymlico was founded as a creative outlet for drummer and songwriter Arild Brøter in 2009. This led to three album releases: Inspirations (2011), Directions (2012) and Guiding Light (2014). The albums were made with a massive support of guest musicians, and they all received positive feedback and favorable reviews in the international progrock society. With a growing desire to perform the music live, Arild Brøter gathered a smaller band to do concerts – this eventually became the band Pymlico as we see today. The band released the EP Studio Live in 2015 and the album Meeting Point in 2016.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7159 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*