Newsfeed

Tangent: Offering one set of possibilities

Tangent - Proxy

The Tangent have been around for pretty long now, and will release their 10th studio album Proxy on the 16th November 2018. The group led by Andy Tillison, and Proxy is recorded during the band’s tour with Karmakanic in 2017/18.  This meant that The Tangent could get help from the musicians in Karmakanic. More chances than normal to work together on the record – hotel writing sessions, van discussions, sound check ideas. All of which have allowed the band to make an album that is as organic as they have achieved since their formation 15 years ago.

The album features the following players: Andy Tillison – Vocals, Lyrics, Keyboards, Composer,Jonas Reingold (The Sea Within, Steve Hackett Band) – Bass Guitar, Theo Travis (Soft Machine, Travis-Fripp) – Sax & Flute, Luke Machin (Maschine, Francis Dunnery Band) – Guitar, Steve Roberts (ex. Magenta, Godsticks) – Drums. Special guest: Goran Edman (Karmakanic) – Vocals.

It’s a bunch of musicians with an extremely high musical level. Nevertheless, deceptive musicians do not automatically give good music. The songs must be good and the musicians inspired. Andy Tillison comments: «Our belief is that progressive rock music is still a valid and viable musical form in 2018 and will continue to be so. Our band has always sought to take on board things from the present and add them to that magical mix. We don’t claim to be offering the future. We just claim to be offering one set of possibilities. Ours. Now».

Proxy is a riot of juxtaposing styles, presented in a really direct manner and despite being firmly rooted in the stylistic traits of the progressive rock genre takes some unexpected turnoffs and a major swerve. The albums kicks off with a trademark Tangent prog fantasia based around growling Hammonds, shrieking synths, whirling guitars and sharp percussive bass  – influences of ELP, Egg, Hatfield & the North, Caravan and Camel proudly worn on their sleeves.  This 16-minute title track eventually becomes a protest song about the continuing wars that share their name with the song.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6828 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*