Newsfeed

Ljungblot: 12 Hasselblad cameras left behind

Ljungblot – Villa Carlotta 5959

Villa Carlotta 5959 is the sixth Ljungblut album, and the last in a trilogy of albums with Norwegian lyrics. Here, several songs have historical references. Hasselblad about the 12 Hasselblad cameras left behind on the surface of the Moon.

Superga referring to the Superga height outside Torino, most known for the cathedral and the plane crash that killed the Torino football team in 1949. Then there are songs referring to Ljung’s chronic migraine – Min krig (My war) and Aldri Helt Stille (Never completely quiet). The album has a wide range of tempos and dynamics, but at the same time a cohesive sound and melancholy mood.

An organic sound with Kim Ljung’s characteristic voice surrounded by a plethora of vintage synths and instruments. The basis of the album was recorded live in studio and mixed by Alex Møklebust (Seigmen / Zeromancer) and Terje Johannesen.

Ljunblot started out as a solo project from Seigmen/Zeromancer bass player and main songwriter Kim Ljung in 2005. He needed an outlet for songs which didn`t fit in with his main bands. After three soloalbum in English, the project envolved into a full quintet, and they released two independent albums in Norwegian.

Link:
Bandcamp

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*