Newsfeed

Roine Stolt`s Flower King: Join forces with legends Spock`s Beard

Roine Stolt`s Flower King -Manifesto Of An Alchemist

Flower Kings is a band that many people think is playing amazing music. I’m definitely among them. Roine Stolt, known as the guitarist, singer, writer and at times band leader of the groups The Flower Kings, Transatlantic, Agents Of Mercy, Kaipa DC, as well as from his work with prog icon Jon Anderson and the new super-group The Sea Within, is releasing a new album on the 23rd November 2018. Under the moniker Roine Stolt`s The Flower King, Manifesto Of An Alchemist offers 10 songs and almost 70 minutes of playing time celebrating the style Roine Stolt is most revered for, progressive rock, richly orchestrated with all the trademark elements from four decades of the genre. Now he is pleased to reveal the first track taken from the album, titled Lost America. Watch the video now here:

Roine Stolt comments: «Lost America is one of the longer tracks on my new album – it goes through a series of melodic themes and riffs – most of them familiar in style from the vast Flower Kings catalogue of course. The song, and much of the album, is interesting in the way it has fragments drawn from different periods of the last 25 years – song ideas that were never fully developed or utilized – even if parts may have been already on the table for both The Flower Kings and Transatlantic.  This particular song is kind of two songs – the first a melodic prog jigsaw – while the latter is a more straight riff-based tune – I do the lead vocal but both my brother Michael and Hammond dude Max Lorentz do quite a bit of backing me up with hairy vocals – Marco Minnemann on drums and Jonas Reingold Petra».

«The lyrics are kind of touching upon the idea that we’ve lost our souls to the golden calf again. Profit, pride and profanity rule over soul, serenity and the sacred. Despite the song title, this is NOT a dig at the American people or culture, but rather a general global observation. We are all at risk».

Manifesto Of An Alchemist features stunning artwork from Shaun Beyond. As previously announced, Roine Stolt will take The Flower Kings catalogue on tour later this year, as well as playing tracks from this new album. He comments: «I am excited that the album will be released in November this year and at the same time will be in South America playing The Flower Kings music with a band that also includes Hasse Froberg & Jonas Reingold and also introduces two younger friends; Zach Kamins on keyboards and Mirko DiMaio on drums – both fabulous musicians. We will also bring this to Europe where we join forces with legends Spock`s Beard».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6687 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*