Newsfeed

Hex A.D.: Prefer it loud, dangerous and alive

Hex A.D. - Netherworld Triumphant

HEX A.D. is a Norwegian hard rock band with a lot of progressive and doomy tendencies, inspired by the great British bands of the 1970s. They will release their third album Netherworld Triumphant November 9th via Fresh Tea. This album is the most layered and organic Hex A.D. recording so far. The songs combine the heavy grooves and doomy riffs the band is known for, but clearly explores tendencies that harks back to the start of progressive rock. Featuring a breathtaking guest appearance by former Dio guitarist Rowan Robertson on the song WarChild.

Frontman Rick Hagan has following comment on the new album, «A huge musical inspiration on Netherworld Triumphant are the albums that the biggest hard rock bands from the seventies released in the early eighties. Lyric wise the songs deal with many different themes, such as religious mysticism, war romanticism and spiritual unbalance». The title track is a story in two parts consisting of 14 minutes of groovy heavy rock. Like Uriah Heep meets Kyuss who suddenly floats into Pink Floyd and infernal King Crimson riffs.

HEX A.D. is the brainchild of drummer/singer Rick Hagan. The debut Even the Savage Will See Fair Play was released in 2012, and received great reviews in the Norwegian hard rock press. Three years later the sonic palette was changed when Magnus Johansen joined the band. He plays Hammond organ and mellotron and enriched the sound on the second album “he Last Nail In The Coffin Lid. Rick Hagen and Magnus Johansen alone made the new record in 8 days at Chris Tsangarides studio in Kingsdown, UK.

On stage the band emphasizes spontaneity and improvisation, and this is where the magic really happens. For a number of years, Magnus Johansen has been working closely with Jon Lord from Deep Purple, and if there is one person who really knows what it means to play on the edge, it must be him. This love for the spontaneous and intense is also shared by the band’s rhythm section; bassist Arry Gogstad and drummer Matt Hagan prefer it loud, dangerous and alive.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6851 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*