Newsfeed

Project Infinity:  High flying guitars

Project Infinity - Umiverse

There is a lot of exciting music from Ukraine, and a band that really stands out is Project Infinity. The band play a progressive metal/fusion. This year the band signed a contract with a label and released the album Universe, with eight tracks. Progressive elements abound most as the songs shifts several times, with melody and architecture. There are plenty of heavy rhythm punched underneath with harsh vocals added with spiral sounding guitar, winding up and down the scale quickly. Some acoustical passage leads into the chorus, which is melodic and memorable and freshen up. Many of the chorus is big, with deep death vocals and high flying guitars.

The songwriting is mostly intriguing with just enough complexity to keep you surprised, but not enough to overwhelm you with their direction. There is a nice balance and dynamics between marvelous dark metal and some absolutely incredible guitar work. Pretty sophisticated actually. The band has also a more introspective side done with clean guitars, followed by some fancy footwork on the drums.

In 2014, Woody Lazor and Dmitry Kim (ex Jinjer) played together in a Metal band. They were going to go on their first big tour of the country, but everything was canceled because of the war in the east of Ukraine. The musicians dispersed to different cities and the band ceased to exist. Since then Lazor and Kim wandered in different groups, until Lazor met with guitarist Oleg Kokotun in Kiev. Lazor was inspired by his songs and they decided to create a new project, Project Infinity. Lazor invited Dmitry Kim to be the drummer, because of hi was very skilled. Later they were joined by bass player Andrew Gor.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*