Newsfeed

Tarantist: Zarb and Santoor

Tarantist - Ekhtelas

Last year Permafrost wrote about Tarantists fourth album Not A Crime. Musically Tarantist incorporated some traditional Persian instruments like Zarb and Santoor, with electric guitars, bass, synths and heavy riffs. Like always, they strive to create combination of new sounds and tones in a groovy way they love! Now the band already is close to release album number five, Ekhtelas. The band make an amalgam of post rock, thrash metal, alternative music and with much Persian vibes. Tarantist have definitely a special sound unlike most other music I ever have heard. The curious could already now listen to the title track Ekhtelas.

 

Founded in Iran in 2000, Tarantist had to perform secretly-but-loudly, something which has proven to be difficult, but after sparking a following via word of mouth in the underground, the band soon began to garner international recognition. Within just a few years, international media correspondents inspired by their story, including BBC, SKY, CNN, NPR, Metal Hammer and Kerrang started visiting Tehran to meet and talk with Tarantist. These news reports and articles aided Tarantist in cultivating a worldwide following, motivating the band to relocate to the United States Los Angeles in 2008.

However, they quickly found that they weren’t able to fully escape the pressures they faced back home, stemming from not being Muslim enough. Once they arrived in the United States, they experienced opposite, uncomfortable stereotypes and assumptions directed at them simply based on their culture and/or how they looked, all the while never practicing religion in the first place.

Determined, Tarantist didn’t let this slow them down. After growing some roots in North America, the band was invited to play several festivals like SXSW, CMJ, Canadian Music Week and Intergalactic Fest. Tarantist quickly added to their touring repertoire, performing on the same stages as Metallica, Motörhead, Stone Temple Pilots, Muse, Cheap Trick, Voivod, Sum 41, My Ruin, Ben Harper and many more.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*