Newsfeed

Conspectus: Thought-through concept

Conspectus – Holocen

Since the Norwegian metal band Conspectus inception, the aim has been simple, to write the music they want to write. The debut full length album Holocen having been in the making since 2014. A total of 45 days were spent in the studio recording the album together with producers Fredrik Ingebrigsten and Chris Clancy. The attention to detail has lead to a record that is more mature, more thought-through than anything the quartet has recorded previously. Withered is the first single from the debut album Holocen, which was released on November 16th.

Although the songwriting is anchored in metal, Holocen displays a diversity of melodic and atmospheric vibes, as well as more dynamic and progressive arrangements introducing complex layers. Lyrically, the album takes a reflective approach, touching upon themes like ambivalence, the struggle of balancing ambitions with realistic expectations, and how an artistic rhythm can conflict with the rest of the world, the latter theme being the lyrical base of the song Battle The Tide (feat. Chris Clancy) is the second single from the debut album.

Conspectus’ first release, the 2014 EP A Clearer View, received critical acclaim, with P3 Pyro naming the group «one of the most promising bands in Norway» and Scream Magazine writing «the quartet is without a doubt a talented group. Technically they are superior and their groovy approach shows an orchestra with musical insight».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7425 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*