Newsfeed

Windmill: Catchy memorable parts

Windmill - Tribus

The Windmill are a Norwegian progressive rock band formed in 2001 in the outskirts of Oslo. The music is influenced by several bands from the golden years of the seventies, such as Genesis, Pink Floyd, Camel and others. The debut album To Be Continued was released May 2010, and the follow up The Continuation was released in 2013 to great reviews around the world. Now After 5 years The Windmill are ready to release the new album Tribus, their very first on Apollon Records! A Norwegian label actually. The music on Tribus, as on previous album is a nice complicated eclectic side of neo prog and more 70s influenced classic rock, well balanced and with catchy memorable parts.

Tribus is mixed and mastered by Karl Groom from Threshold which is a wise choice. The Windmill have blended their inspirations in an attempt to fashion their own idiosyncratic sound. In the main they’ve achieved that, with clever melodic twists loitering in many tracks. Just to give a small hint just put  IQ, Marillion, Pendragon, Deep Purple, Pink Floyd, Alan Parsons, The Flower Kings and the above mentioned influences in a blender. Mix them together with an apt amount of melody, freshness and inspiration and then you have The Windmill. Take a listen and judge yourself is my advice.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*