Newsfeed

Hazpiq: A hypnotic journey

Hazpiq - Cepheid

Etno prog metal is often pretty interesting I think, and Hazpig delivers a healthy dose of interesting etno prog. Hazpiq is a French prog metal band founded in 2015 in Paris. Between the power of organic riffs and the spirituality of ethnically vocals, the band created their own language mixed with English to bring the audience into a hypnotic journey through music. Later in January the band will release their debut Cepheid.

Cepheid is a variable star having a regular cycle of brightness with a frequency related to its luminosity, so allowing estimation of its distance from the earth.

The music from Hazpiq has elements from metal, prog, alternative rock and ambient. The musicians in Hazpiq is from different musical horizons, the musicians of the group are complementary and claim their roots and their classical background. A specificity that is not anecdotal because it founds the originality of this formation forges its character and is its strength.

Hazpiq’s music subtly alternates powerful and profound passages, with acoustic parts accompanied by female singing inspired by ancient languages, inviting the listener to a hypnotic journey. Influenced by progressive bands such as Magma, Tool, Gojira, Hypno5e, Opeth, and Corpo Mente, or sacred classical music from Arvö Part, Hazpïq delivers a massive organic sound, without ever being reduced to a technical demonstration, to offer pure music and rich emotions. Lylian Szpira is the drummer, and she do a real nice drumming.

Line-up: Drums: Lylian Szpira, bass guitar: Joseph Levy , guitars/voice: Siméon Nowotny, voice: Imen Gardouh

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6241 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*