Newsfeed

Evangelist: Inspired by obscure epic metal

Evangelist - Deus Vult

Deus Vault is translated from Latin to English God Wants or God Wills. In addition Deus Vaults is the band Evangelist new album. Deus Vult is a collection of songs that revolves around medieval history, religion and spirituality. With a richer musical identity, the band decided to use acoustic guitars and add more vocal and guitar layers, in order to conceive denser arrangements. Some tracks such as The Leper King have a strictly historical background, while some others are pure fantasy, such is the case of Eremitus.

Sonic inspiration comes from the obscure epic metal scene from the US, as well as from all the doom metal pioneers and metal classics in general. For the lyrical side of the band, Evangelist get their inspiration from the twisted minds of R.E. Howard and H.P. Lovecraft. The band’s third album was supposed to be recorded in the middle of 2015 but unfortunately, due to health issues, works were put on hold until next spring. In November 2016 the band started recordings Deus Vult and the album was released at the end of last year.

We can say that Evangelist takes time to get the music out! Members are anonymous. Some of them are involved in the epic doom metal band Monasterium. Both band are from Cracow in Poland. Evangelist started out in 2008 and Monasterium three years ago.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*