Newsfeed

The Room: With broad range of musical influences

The Room - Caught By The Machine

The Room are a melodic rock band with AOR and prog elements. They come from the Southeast of the UK. The six members bring together a broad range of musical influences which has helped form The Room’s distinctive style. The band search to make smart songs with great melodies as the essence of the band’s sound. Room was formed in 2010 with Martin Wilson and Steve Anderson from the neoprog band GLD were joined by Andy Rowe, Andrew Rae and Steve Checkley. The band started writing their first album over the winter 2011, recording it at Platform Studios in the summer of 2012. Melodic Revolution Records signed The Room on an album deal and Open Fire was released in December 2012.

The song Broken from the third album Caught By Machine,

March 2014 saw the arrival of new drummer Chris York. The band signed a deal for album two with UK label Bad Elephant Music in 2015 and the album, Beyond The Gates of Bedlam was released in November 2015 to further critical acclaim. Following a series of highly successful supports for Inglorious, Lifesigns and Soft Machine, a busy festival season and some headline shows, The Room filmed their final show of 2016 at The Robin 2 for release on DVD in 2017.

The Golden One from the new album,

April 2018 saw the departure of keyboardist Steve Checkley and the arrival of new keys maestro Mark Dixon and additional guitarist Eric Bouillette. The new line up target spring 2019 for the release of the bands third studio album which is to be produced by John Mitchell. The name of the album is Caught By The Machine and the release date is 22th February.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*