Newsfeed

Professor Tip Top: Passionate synth nerd

Professor Tip Top - Hybrid Hymns

An Akward Choice is the first You Tube video from the fifth album Hybrid Hymnes from Professor Tip Top.

Playing out of Bergen, Norway, Professor Tip Top was formed in 2011, but the members are veterans with musical backgrounds going back to the early 70`s. The band plays a mix of pop, psychedelia, prog and jazz. The new album will be released February 22. The music is written by Sam Fossbakk, guitarist and passionate synth nerd. Bassist Stein Høgseth and drummer David Sundby are providing an nice rhythmic foundation. Hybrid Hymns shows that the band has developed their identity in a more psychedelic manner.

The songs have clear retro vibes are partly melodic with vocals, while adding longer instrumental parts of guitar. In addition there are analogue sequencers, vintage synths and keyboards in between. Inspiration and influences are the 60’/70’s versions of Gong, Yes, Pink Floyd, and the Canterbury scene.

The lyrics are written by singer Svein Magnar Hansen. As an atheist, he finds the spiritual music in the band a good place to describe a world without divine entities, not without humor and silliness. The topics on Hybrid Hymns are contemporary issues, alienation, a world with a scientific level out of reach to the common man, a frustration to the progress in digital colonization of our everyday life, artificial intelligence as a dehumanization, political dissolution and confusion. But after all, at the bottom we are just humans, irrational, emotional and vulnerable. Fans of old school prog would probably enjoy Hybrid Hymns.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7174 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*