Newsfeed

Quantum Pig: With chaotic grace!

Quantum Pig – Songs Of Industry And Sunshine

Quantum Pig is a progressive rock band from London UK, and the band consists of Ian Faragher and Mark Stevenson. The debut album Songs Of Industry And Sunshine will be released in February 2019 by White Star Records. It’s mixed by John Mitchell who also guests on it and features also Craig Blundell on drums. Quantum Pig maintain they are a prog band and not a prog band simultaneously!

The first song from the record, Citizen And State

Quantum Pig  is citing influences as diverse as Carl Sagan, Queen, Maya Angelou, Frost*, R Buckminster Fuller and Hüsker Dü. Songs Of Industry And Sunshine manages to be an unashamed love letter to Prog whilst breaking new ground! Lurching merrily and with chaotic grace from punk to pastoral Floydian vistas via pop, brass band, electronica and classic rock.

Formed by in London’s experimental music scene Ian Faragher and futurist and author Mark Stevenson the band’s scope is refreshingly broad. Initially conceived as side-project to allow the two musicians to scratch their prog itches the result is something much greater than the sum of the parts. They manage to mix Faragher’s encyclopedic and adventurous musical brain with Stevenson’s pop sensibilities and lyrical chops.

The second song, Statement Of Intent

Stevenson’s civilian job as a futurist lends the band a wide and truly progressive conceptual palette to work with. Of his bandmate Faragher says, «Mark is unlike any lyricist I know, there’s almost no subject he can’t tackle. He’s also got a way with a melody that allows us to deliver that lyrical punch with real beauty».

The admiration goes both ways. «Ian is a machine» says Stevenson. «His ability to merge styles or effortlessly leap from post-punk to electronica to chamber music in a single track is off the scale. It means there’s nowhere we can’t go musically and that’s incredibly liberating».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6843 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*