Newsfeed

Theater Of The Absurd: With a Nektar classic

 Theater Of The Absurd – King Of Twilight

King Of Twilight is released in anticipation of Theater Of The Absurd’s forthcoming full-length prog opus, Death In Aspiration. Featuring two adventurous new compositions and an inspired take on a Nektar classic, this EP demonstrates the band’s maturity and spectacular songwriting. The title track is a new interpretation of the 1972 original, invigorated with blistering intensity and the outfit’s signature male/female vocal scheme.

The song King Of Twilight 

Adrift In Time is an introspective and emotionally complex piece of music that incorporates a string quartet to great effect. In Cor Inquietus, an ambitious progressive affair that’s exclusive to this EP, intricate instrumentation and an extended Fender Rhodes solo take center stage.

The group is inspired equally by its love for ’70s prog rock, avant-garde metal, philosophy and literature. At times haunting, beautiful, and challenging, the music is as theatrical and grandiose as the band’s namesake implies. Theater of the Absurd music is often pretty dramatic and dark and with plenty of emotions.

Theater Of The Absurd was formed in 2006 in New York City by Michael Neumeister on guitars and bass and drummer Patrick Curley. The band’s initial intent was to play unique extreme metal, equal parts progressive and ferocious. The vision of the band, however, expanded greatly in a matter of a few short years, the focus became on delivering songs which were vast in scope and influence, a unique, emotional listening experience. The new record finds Curley and Neumeister marshaling their creativity in an existential exploration of mortality. At times haunting, beautiful, and challenging, the music is as theatrical and grandiose as the band’s namesake implies.

Recorded at various locations in New York, the album was mixed and mastered at Tower Studio in the south of France by Brett Caldas-Lima (Megadeth, Cynic, Devin Townsend Project).

Link:
Bandcamp

 

 

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*