Newsfeed

Cemican: With pre-Hispanic instruments

The Mexican-based Aztec folk metal group Cemican whose unique music incorporates elements of the legends, mysticism and ideologies of ancient Mexican culture has signed for M-Theory Audio. This corporation will result in at least one album. The group’s new album will be released in the late spring/early summer. Cemican is from Guadalajara, Jalisco, México. They combine the modern instrumentation of a metal band with traditional pre-Hispanic instruments,  experienced a breakout year in 2018. Their new single/video Guerreros De Cemican.

The band plans to build on their momentum on 2019, when they will return to Europe. They’ll perform at France`s Cernunnos Pagan Fest and Germany’s Wacken Winter Nights, as well as the summer, when they will make their debut at the French festival Hellfest.

«I was first exposed to the sound of Cemican upon hearing Guerreros De Cemican played on Liquid Metal.  Finding out more about this exciting new band I saw the captivating promo video and that they were performing on some big shows», explains M-Theory label head Marco Barbieri. «I was impressed and wanted to buy their record only to find that they were still unsigned and looking for a home. I immediately had to get in touch and share my enthusiasm and belief in the group and their musical and visual concept.  I’m proud to announce the forthcoming album and help further develop the band and spread their appeal».

«Life is the center of every culture, the mysticism and ancient sounds gathered in the path of the death, warrior blood and glory of an empire», states Xaman Ek. «The rituals of the Aztecs lead by the war drums thru the red path…Todos Somos Guerreros (We Are All Warriors)». Cemican was formed eleven years ago and has independently released two albums to date. Ometiliztli” in 2009 and three years later Ticateh Ipan Miquixtlahuac.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*