Newsfeed

Dreadnaught: New sonic realms

Dreadnaught- Emergence

Dreadnaught stands out in the crowd and has definitely their own sound and identity. Much due to many crazy musical ideas, but also to the instrumentation and arrangements. The line-up are Kelly Schilling – guitar, flute, clean and harsh vocals, Jordan Clancy on drums and alto/tenor saxophone, Kevin Handlon on bass and mandolin, Lauren Vieira, keys and clean vocals. The track Besieged,

For their fourth long player, Dreadnaught follow-up their 2017 A Wake In Sacred Waves acclamation with an album that takes their singular multiplex and pictorial sound to new sonic realms even more heavily textile, complex, and vastly designed.  Emergence sees the four-piece delving more into heavier and darker sonic territory as well, an aspect that was evident with A Wake In Sacred Waves but has become fully realized with Emergence.

Dreadnought represents a new face for extreme music across the board. The presence of flute, mandolin, and saxophone adds subterranean depth to the sonic palette, while dual female melodies make for a majestic and mystical chemistry.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*