Newsfeed

Semistereo: Bluring the lines between prog and post prog

Semistereo - Zabriskii

All construction works in Amsterdam including Bridges, canal walls, etc, rest on 10-12 m long piles, largely taken from Norway, which had plenty of timber. The Amsterdam band Semistereo works on successful mix of alternative rock, postrock, progrock and a touch of metal. The inspiration source is from the whole world, and the Dutch band is mixing prog with post rock, and blurring the lines between the two. Semistereo deserves to reach a large audience and keep you entertained and hold on to listeners as there is always something exciting to listen to. The track Leap Into Flames,

The new Semistereo album is called Zabriskii. A mysterious name to a nice selection of songs that cover the entire sonic spectrum of the band. The title might contain a subtle reference to the impressive and desolate place in Death Valley, where beauty and decay meet. Zabriskii is self-produced, recorded at the band’s own studio and at e-Sound studio by Thomas Cochrane. The album is mixed by Guido Aalbers (the Gathering, Muse, Miss Montreal, Coldplay), and Mastered by Andy Vandette (Beastie Boys, Rush, Porcupine Tree).

The album release show is on Friday April 5 in Podium Victorie, Alkmaar. Special guests that evening will be Vetrar Draugurinn. Semistereo is with vocalist Paul Glandorf (A Day’s Work, Ayreon), guitarists Martijn Weyburg (A Day’s Work) and Frank Weijers (SaltyCheek, Frappant), drummer Marcel Van De Graaf (Tree Funk Concept) and new bassist Massimo Mastrangeli (Art Against Agony ) more than the sum of the parts.

Semistereo delivers pretty melodies, organic grooves, subtle atmospheric soundscapes and biting voluminous eruptions. Like a Japanese master swordsmith forges a Saijo Owazamono layer by layer … Semistereo is at times whimsical and unpredictable, but always in your face. In their lyrics, themes like social alienation and the horrors of technological progress are not shunned. For those that are into A Perfect Circle, Oceansize, Deftones, Karnivool, Semistereo would probably be interesting?

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*