Newsfeed

Baroness: With both the intense and the sublime

Baroness - Gold And Grey

Savannah, Georgia has a lot to offer, including the fine band Baroness. In the middle of June the band will release their fifth offering Gold And Grey. John Baizley is the lead singer and he plays  guitar, keyboards and percussion. In addition he is the song writer in Baroness. He says about Gold And Grey, «Our goal is, was, and will always be to write increasingly superior, more honest and compelling songs, and to develop a more unique and challenging sound. I’m sure we have just finished our best, most adventurous album to date. We dug incredibly deep, challenged ourselves and recorded a record I’m positive we could never again replicate».

« I consider myself incredibly fortunate to know Sebastian Thompson, Nick Jost and Gina Gleason as both my bandmates and my friends. They have pushed me to become a better songwriter, musician and vocalist. We’re all extremely excited for this release, which includes quite a few firsts for the band, and we’re thrilled to be back on tour to play these psychotic songs for our fans. Expect some surprises». The track Borderlines,

Baroness was founded in 2003 in Savannah even though all members of the band hail from Lexington,Virginia! The musicians in Baroness do is let their music speak for itself in the form of their live performances. Their touring schedule is relentless, with the band often playing over 250 gigs a year! Two years later they released a split CD with the band Unpersons titled A Grey Sigh In The Flower Husk. The debut album Red Album came in 2007 and the stunning psychedelic artwork was conceived and drawn by band member John Baizely.

With colossal riffs and haunting vocals rolling like thunder across epic songs spanning both the intense and the sublime, Baroness` sound evokes comparisons to bands like Mastadon, Pelican and Isis to name a few. Baroness play a unique blend of post-metal, sludge, prog, metal, thrash, death and stoner doom metal.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*