Newsfeed

Djam Karet:  With dilruba, mbira and udu

Djam Karet - A Sky Full Of Stars For A Roof

A Sky Full Of Stars For A Roof is the new album from Djam Karet and will be released this month. Many have called California-based Djam Karet for the United States’ best not discovered band. These many are as different sources as Bilboard, Keyboard and Guitarplayer, Relix, Electronic Music, Rolling Stone and countless fanzines and internet sites from the indie environment, and, not least, the more non-commercial music communities. The name itself comes from an Indonesian word for time, and in English it must be pronounced like this: jam care RAY. The name came from a Harlan Ellison novel. when in 1984 from different bands in Los Angeles Djam Karet was formed. The track Beyond The Frontier,

Featuring all four original members of the group, this is their 19th album, and is their most melodic and acoustic release so far. Combining analog and modular synthesizers with numerous acoustic instruments from around the world, Djam Karet is exploring new territory on this psychedelic journey of discovery. Harmonium, dilruba, mbira, udu and other exotic instruments, help bring a warm vibe to this highly melodic and visionary work, as swirling electronic soundscapes expand to reveal new acoustic environments of exotic goodness. With a sound that is a blend of West Coast Psychedelic music, Canterbury, and 1970’s progressive music. According to the jungle telegraph this is their best album so far, and this says a lot!

Featuring all four original members of the group, this is their most melodic and acoustic album so far. Combining analog and modular synthesizers with numerous acoustic instruments from around the world, Djam Karet is exploring new territory on this psychedelic journey of discovery. Harmonium, dilruba, mbira, udu and other exotic instruments, help bring a warm vibe to this highly melodic and visionary work. Swirling electronic soundscapes expand to reveal new acoustic environments of exotic goodness. In order to maintain a more lively and dynamic sound, no compression was used in the mixing of this album.

Featured guest musicians include Willie Nelson’s son Micah Nelson (from Neil Young’s band) on charango, Todd Montgomery (Fernwood) on sitar, Mark Cook (Herd Of Instinct) on fretless guitar and bass, and Shannon Michael Terry (Primal Future Now) on mbira.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*