Newsfeed

Bjørn Riis: Both heavier and tenderer

Bjørn Riis - A Storm Is Coming

A Storm Is Coming contains six epic songs clocking in at 51 minutes, built around the central themes of human relations and loss, written as a dialogue between two persons. A Storm Is Coming is the new album from Airbag front man Bjørn Riis. The new album is both heavier and tenderer than the previous releases, and Bjørn Riis manages to majestically combine the art of rock, prog and atmospheric pop. The track Icarus,

Riis says, «Icarus is based on this chord progression that I had laying around that seemed to fit the more stripped down rock production that I had in mind for the new album. The title refer to the old Greek tale about Icarus flying too close to the sun and getting burned. This hybrid is translated to a relationship between two people where one is constantly being burned for trying too much. I’m very proud of the vocals on this one and I think we managed to create a sound that’s, at least for me, a bit different to what I’ve done on previous albums.

Bjørn Riis is one of the founding members, the lead guitarist, producer and main songwriter of the highly successful Norwegian band Airbag. The band’s four critically acclaimed albums has gained Airbag a strong following around the globe. Together with Airbag and as a solo artist, Bjørn has shared the stage with some of the biggest names in the prog genre, including Marillion, Yes, Saga and Neal Morse.

Riis released his highly acclaimed and awarded debut solo album, Lullabies in a Car Crash, in November 2014, and the follow up, Forever Comes to an End, in May 2017. Both albums produced by Riis.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*