Newsfeed

Heat Of Damage: In the footsteps of legends

Heat Of Damage - Cataclysm

Heat Of Damage is a four-piece metal band from Sacramento, California. Originating in a state that has brought the metal world countless legendary bands, Heat Of Damage’s genesis is rooted in a place incredibly ripe for the development of something new. Bay Area Thrash, with groups like Metallica and Exodus, hometown heroes Deftones and Papa Roach, and an extensive list of other influences all laid the foundation upon which Heat Of Damage continues to build.

Cataclysm is a dark and progressive blend of a variety of heavy music. Heat Of Damage crosses aggressive styles such as thrash metal, groove metal, hardcore, and even stoner metal. Each track keeps a consistent sound of heavy metal with tight vocal chemistry, infectious instrumentation and captivating songwriting that is driving yet unpredictable. While spinning down a wild path of chaotic elements, the album can effortlessly do the opposite and immerse you in an emotional whirlwind of blissful melody. The track Sigfried`s Last Bow with a very innovative and interesting beginning,

Lyrically, the songs convey a wide range of ideas spanning subjects such as historical events, nihilism, sheer human emotion and worldly topics that impact the lives of all mankind. Those topics range from environmental awareness, oppression within society and the current political climate in the world we live in. The personal events that have impacted each member of the band’s lives directly influenced the nature of the album’s sound and through pure hardship and determination, the band have captured a truly epic and destructive body of music that cannot be overlooked.

Dynamics and energy dominate the band’s live performances and not a fraction of these elements is lost in their recorded productions.From humble beginnings in the suburbs of Sacramento, years of dedication and a drive to constantly refine their craft have brought Heat Of Damage to the forefront of the Northern Californian metal scene. They, just like the genre of metal itself, stay true to their roots while never losing sight of what’s before them: something new. Something special waiting to be realized. Heat Of Damage aspires to take their brand of heavy music to the masses, one metalhead at a time.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*