Newsfeed

Derdian: From fantasy to current issues of the human society

Derdian - DNA

Derdian is a symphonic power metal band born in 1998 in Milan, Italy. They are back with their seventh full-length named DNA, an album that presents a fusion between symphonic orchestrations and thrash metal riffs with a powerful speed drumming, resulting in nice catchy and easy-listening melodies. With a sound that resembles of what Rhapsody started back in the late 1990s, DNA presents a formula true to its style while adding its own flavor by bringing in other classic influences and even folk and prog elements. The title track DNA,

After two demos: Revenge (2001) and Incitement (2003), in 2004 the band signed its first agreement with Steelheart Records and recorded the debut album New Era pt.1.In 2006 Derdian was contacted by the American label Magna Carta that proposed an agreement for two albums: New Era pt.2- War Of The Gods and New Era pt.3- The Apocalypse.

In 2013 the band decided to leave the fantasy genre and to deal with the most current issues of the human society and the album Limbo was the result of this new approach and it had such a broad international consensus that won a distribution contract in the East with the Japanese Spiritual Beast. In live shows the band doesn’t use any kind of backing tracks. This lets Derdian play their music without barriers and frippery.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7182 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*