Newsfeed

Giant The Vine: Cinematic spleen of touching beauty

Giant The Vine – Music For Empty Places

Giant The Vine is something about a thousand words and the unspoken, about silence and noise, about a peaceful night and a stormy morning. Between the progressive rock of the early 70s and the alternative rock of the end of the millennium. Music For Empty Places is their debut album, and deliver modern progressive rock with seventies reminiscences for a cinematic spleen of touching beauty!!! The track The Kisser,

The band was born around 2014, and goes through the usual changes of line-up necessary to identify affinities and build a personal sound with odd times, guitars arpeggios and suspensions of mellotron and piano, but also powerful riffs and emotional solos. Not surprisingly, among the influences of the group we find Yes, Genesis and King Crimson together with Mogwai, Secret Machines, Riverside and Porcupine Tree. The tracks The Rose and Lost Places,

Giant The Wine offers eight pretty carefully crafted instrumental tracks The band is  featuring two guitarists, Fabio Vrenna and Fulvio Solari and a drummer Daniele Riotti who were joined by Marco Fabricci on bass and actually two keyboardists / pianists Chico Schoen and Ilaria Vrenna. The main theme of the album is the absence and the lyric is supported by tense electric progressions and nice melancholy moments.

Not only the absence of texts, with which to give voice to the ideas that Giant The Vine want to convey, in Music For Empty Places we talk about the absence of parents, which Fabio Vrenna lost within a few months during the recordings of the album. The song Past is Over is about this. The song Lost People is certainly about absence of lost people and the absence, more generally, of someone who has just left leaving the lights on. The tracks The Rose and Lost Places,

The band says, «Finally, a special thanks to Mark Hollis who became posthumous when the CD was in printed. Hollis wrote or co-wrote most of Talk Talk’s music—including hits like It’s My Life and Life’s What You Make It, and in later works developed an experimental, contemplative style. The track Life`s What You Make It from Hollis and Talk Talk,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7174 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*