Newsfeed

Richard Henshall: With extremely exhilarating and liberating experience

Richard Henshall - Cocoon

Very exciting news! Haken guitarist Richard Henshall announces his debut solo album The Cocoon. Henshall are acclaimed for his work as a founding member of prog metal standouts Haken, as well as Nova Collective, Mike Portnoy’s Shattered Fortress, and as a Strandberg Guitars associate artist. Richard Henshall is now prepared to release his debut solo album, The Cocoon. The album will be released July 26thand with eight tracks that range from dense polyrhythmic passages to delicate minimalistic interludes and everything in between. The Cocoon features Henshall’s trademark guitar and keyboard playing throughout, and marks his debut performance as a lead vocalist. The track Twisted Shadows, 

The album also features a stellar cast of guests including Jordan Rudess, Marco Sfogli, David Maxim Micic, Jazz saxophonist Adam Carrillo and Bent Knee’s Ben Levin, Jessica Kion and Chris Baum.

Henshall explains, «Working on this album has been an extremely exhilarating and liberating experience that has allowed me to explore a whole range of new exciting ideas with my writing. The album has pushed me as a composer and musician and has given me the opportunity to delve deeper than ever into my love for electronic, jazz and metal music. The music on The Cocoon feels like the perfect reflection of my tastes, influences and experiences in music and life in general».

The multi-layered, richly textured and often heart wrenching album, represents four years of creative input from Henshall and draws inspiration from artists such as Bon Iver, Meshuggah, Squarepusher and Tigran Hamasyan, which has resulted in, arguably, his most ambitious and eclectic work to date.

Completing the lineup for the release are Conner Green (Haken) on bass and Matthew Lynch (Cynic and Nova Collective) on drums. Green and Lynch never cease to astound Henshall with what they can achieve on their instruments. They both have a fresh, unique approach to playing, which has really breathed new life into the music on The Cocoon. They really outdid themselves on this record, says Henshall.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6703 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*