Newsfeed

Inventions: With ambitious music

Inventions - Logica

Christiaan Bruin is a composer and multi-instrumentalist who also makes video’s. He has been releasing music under the name Chris, The Black Codex and with his bands Sky Architect, Nine Stones Close, Mayra Orchestra and Adeia.

Inventions’ is a series of videos and songs in which Chris Bruin explores the creative process of composing music and writing lyrics. Every two weeks he releases a new song, plus a YouTube video in which he share the ideas and inspiration which led to the creation of the song. Along the way, he explores interesting ideas in art, mathematics, philosophy, music history and so on, to see how they can be applied in making music.

Logica is the third album in the Inventions series. Featuring Theo Travis (Steven Wilson, Robert Fripp, Soft Machine, David Gilmour) on saxophones and flute, the Rotterdam-based DOT Quartet on strings, and narrations by Andy Rowe (The Room). The album is probably his most ambitious album since The Black Codex.  The title track Logica,

The album is recorded in two separate churches, an empty theater, a coffee roastery, two studio’s and a living room. Logica has a symphonic, orchestral sound with influences of Mike Oldfield, early King Crimson and Steve Reich. The track Citadels,

Bruin states: «I wanted to achieve the organic sound of a big ensemble playing live, with narrations and layered vocals on top. The result is an immersive concept album about the deep links between mathematics, logic, language, perception, art and physics».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*