Newsfeed

Masvidal: More serotonin for all!

Masvidal – Mythical

Mythical Human Vessel is a trilogy of records written and performed by the songwriter and guitarist Paul Masvidal. They are the first independent solo releases on his label, Masvidalien Records, of which the first collection, Mythical, was dropped at the end of May. The track The Spaces,

Best known for leading the influential progressive rock group Cynic, «Mythical Human Vessel expresses another dimension to me entirely», says Masvidal, «At first, I was reluctant to let others hear these songs cause it’s me at my most vulnerable, raw and naked, and frankly, now it’s the part of me I feel is most important to share.  Drawing on influences from musicians John Lennon, Brian Eno, Chet Baker, Russill Paul and Elliott Smith to visual artists, Mark Rothko, Ai Weiwei, Hilma Af Klimt, and Cai Guo-Qiang, the songs embrace concise forms and catchy melodies in spite of their often painful subject matters of loss, depression, and heartache». The track Parachutes,

At the center of Masvidal’s experiment is the use of Isochronic tones, a brain-entrainment technology. Isochronics are said to produce bio-chemical reactions in the body that increase serotonin, alleviate depression and stress, improve focus, and aid in restful sleep, similar to the effects of exposure to negative ions in nature. «Through its incorporation of Isochronic tones, Mythical Human Vessel is intended as an inherently relaxing listening experience, and adding the tones multiplied the benefits», Masvidal says. More serotonin for all!

Throughout all three volumes of Mythical Human Vessel, the sound of undulating and sweeping frequencies in slow and rapid succession act as a subliminal agent to affect the listener positively and help to create a deeper connection to the songs themselves. Mythical Human Vessel was mixed and produced by Warren Riker. The Isochronic tones were designed by Dr. Stephane Pigeon, creator of the Brian Eno-celebrated website MyNoise. The track No Other Words,

Masvidal is currently working with experimental artists Greymar to develop Mythical Human Vessel into an immersive live experience using evocative imagery, storytelling and technology as part of an experiential journey into heart-opening and multi-dimensional landscapes.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5522 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*