Newsfeed

Lyken21: Invigorating and forceful music

Lyken21 - Cyclical Insight

With the help of Dillinger Escape Plan’s Guitarist and Backroom Studios producer Kevin Antreassian (Mike Portnoy, The Dillinger Escape Plan, Russell Allen, The Number 12 Looks Like You), the material presented on Cyclical Insight by Lyken21 defines the term crossover, sending its listeners on a journey between the daylight and their dreams.

The aggressive tracks presented are as invigorating as they are forceful. There are songs such as Shadows with its punk vibe, to hard-edged, riff-filled songs like Sanctified and Doomsday Deception. Melodic thrash & NWOBM influenced songs include Assassin and American Zombiewhich makes the album comparable to some of the sensational virtuoso’s of former generations.

More mainstream songs such as Ebb Of Humanity, Lost In My Head and Good Can Be Goodsmash in the gaps with nice rhythms and lyrical smarts, humor and depth. Lastly, Lyken21show their serious side in the song Revelation Reality, 9 minutes of thought provoking music with a contribution from bassist Mike LePond of Symphony X.

Behind the instrumental constructions were contributions from members of Symphony X, Dillinger Escape Plan and White Zombie helping out their friends. Guitarist Oleg Lipovchenko, bassist Andres Nuiver, drummer Joe Billy III and vocalist/keyboardist Marton Miklos.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*