Newsfeed

Stozhar: Legacy of Slavic paganism

Stozhar - Holodom Bitv V Obyatya

The city Yaroslavis is a part of the golden ring in Russia, which is a number of medieval towns north and east of Moscow that are popular with tourists. Stozhar is not an old band but they have been active for fourteen years now, and delivered the traditional extreme metal styles with a modern legacy of Slavic paganism and folk music. Stozhar is a new wave of classic Slavic pagan metal. Heavy guitar riffs, framed by folk instruments, as well as a combination of male and female vocals with a splash of extreme techniques – all this can be heard in songs united by a common lyrical theme: the pagan worldview of our ancestors. They have released 3 full-length albums and a rich concert activity, both in Russia and abroad. Recently the fourth album Holodom Bitv V Obyatya was released.

Initially Stozhar consisted of two people: Yarosvet – the founder, guitarist, male vocal performer, author of music and lyrics, and Elena Lebedeva – responsible for the female vocals. At the beginning of its existence, the group was engaged in studio activities, at the same time the first demo was recorded under the name Pagan Rus. In 2007, Elena Lebedeva left the group. In 2009, the full composition of the group was recruited, the band began rehearsals, and then began to give their first concerts. In 2010, new, global changes took place in the lineup, after which the group was fully staffed.

At the same time, work began on the recording of the full-length album Not One Step Back. In 2011, the group ceases to speak for half a year. In early 2012, she resumes active concert activities. The recording of the album is delayed due to making adjustments to the sound, a record of live folk instruments is being recorded. The album, entitled Not One Step Back, is released on Stygian Crypt Productions in April 2013. In support of the album is a series of concerts.

In 2015, the group released a second full-length album, somewhat different from the previous ones – the lyrics are fully owned by the poet of the Darkness Of Mstivoy, there are more live instruments, a live accordion, flute, bagpipe are recorded. Continuing the concert activity in 2016, the Stozhar group releases a third album entitled Thunderstorm Hammer At Twilight Fights. And as above mentioned in 2019 the album Coldness Of Fights In The Embrace Of Winter or in Russian Holodom Bitv V Obyatya, was released.

Link:
Homepage

Om Ulf Backstrøm (5348 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*