Newsfeed

Educated Scum: An alloy of classical death metal

Educated Scum - Corrupt

Educated Scum is an imaginatively band name I think?! The band was founded in Moscow nineteen years ago as an extreme metal project. The first release From Chaos To Disorder (originally recorded in 2003 and re-recorded and re-released in 2015) is fast grinding death metal influenced by classic death and thrash metal bands. The second album React has more metalcore/deathcore vibe yet still maintaining brutality and lyrics mostly about politics as a tribute to grindcore pioneers.

Educated Scum was actually formed by Mikhail “MishGun” Kuznetsov and Dmitriy “Dimebag” Dasov in 2000 as a fun home grindcore project. They’ve already had some experience working together in some nameless school thrash-metal band – Dimebag as a lyrics author and MishGun as a guitar player and singer. By that time the band’s split-up and now MishGun and Dimebag decided to test some new home studio software and try some extreme grindcore. Dimebag took on growling and lyrics and MishGun – all other instruments. The efforts gave birth to 6-track demo. It took 3 years to put ideas together and record a full-length album consisting of 16 tracks 16-minute long.

The third (and second full-length) album Corrupt was released recently.  by The album is an alloy of classical death metal in the spirit of Napalm Death and Carcass with modern groove influences in the spirit of Decapitated and even Lamb Of God! Speedy blast beats performed by session drummer Dmitry Fiskin are perfectly combined with technically swinging riffs and beautiful solos performed by famous guests: Konstantin Seleznev (ex-Trizna, ex-Фактор Страха), one of the main virtuoso of the country Oleg Izotov and both guitarists of the cult thrash metal formation “Железный Поток” Alexey Karpov and Vladimir Blesnov! And one track is sung by Kirill Nemolyaev (Forces United, Бони НЕМ), a cult figure of the stage…

Compact, carbon monoxide songs, dotted with a bunch of samples of famous Russian politicians and even actors, demonstrate a new round of development of the band, which should please not only the fans of grindcore, but also qualitative death metal in the broad sense with a powerful, modern sound!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*