Newsfeed

Sarcophagus Now: Recorded in a cabin in the woods!

Sarcophagus Now – Maneter

Sarcophagus Now is a band from Umeå that plays eclectic prog. They have recently released the album Maneter with four track. The album is instrumental, and recorded by the band members.  The line-up, Johannes Behndig with keyboards and guitars, Gustav Kieri with guitars, Torkel Holmström Ljung with bass guitar, Nils Mörtzell with drums. The shortest track Bitontologen,

Maneter was recorded in a cabin in the woods of northern Sweden. On their self-titled debut they were a quintet, but on Maneter which translated is Jelly Fish, they are a quartet. The sound on the new record is different from the debut as one guitarist left the band and a new drummer came aboard.

The music moves from quirkiness to smoothness as it moves from one theme to another. The band plays pretty tight in the more progressive passages, with a looser feel in the improvised sections but with many chord changes. The longest track Manetern I Eteren have a nice and modern rhythm section, and keys and guitars switches to driving the music forward. The song become more complex gradually then the rhythm stops and keys and synth float along as things get minimal for a brief period. In short the band makes for a lot of variety and comes with surprising and exciting elements in the music.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5238 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*