Newsfeed

Sean Bodley: Moves away from an organic sounds

Sean Bodley – I Am Human

2019 sees the return of Sean Bodley with his 6th studio album I Am Human. The music is a blend of killer instrumental guitar melodies with a modern digital feel. Bodley is an instrumental guitarist from Tauranga New Zealand, releasing material in a similar style to Joe Satriani, Steve Vai etc. Tauranga is located in the northern part of the elongated bay of Plenty but is well protected by the Island of Matakana Island. Bodley also has had an elongated and fine music career since 1999. Guitar lesson by Bodley,

Sean Bodley is a guitar-aficionado and have steadily released album for twenty years now. Displaying all the requisite fingering acrobatics Bodley manages to lure a plethora of sounds out of his guitars. The new album I Am Human is a different album compared to his earlier releases. The music is not based on basic rock but more with focus on electronic sounds.

Bodley states, «For my new I Am Human album I wanted to move away from an organic guitar sound, realistic drums etc., and basically wipe the slate clean. No worries about what feels natural and what is musical, but focus instead on letting the guitar tone just become. I know, sounds kind of new age, but there is a lot of pressure taken off when you can just go with whatever sound you create, and no longer worry about what conforms to what is expected from a guitar». A cover of the Greta Van Fleet song, Brave New World,

«On this album, I tried lots of things that are considered don’ts in the world of guitar. Distortion on an acoustic guitar? Why not! Using auto-tune on a guitar track? Hell yeah! Cutting and pasting your track round so it no longer resembles anything that can be played by a human being? Yes, please»!

«What better way to get an old school guitar sound than with a piece of old gear. As a kid I’d always wanted one of these, I mean, it does kind’a scream ’80s right? I picked one up from Cash Converters for a bargain $110, and this became the central hub of my tones on the album. I did, however, turn the reverbs and delays off on the unit and went with the reverbs and delays in Logic and onboard my Axe FX II».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*