Newsfeed

Nick Magnus: Avid advocate of physical music

Nick Magnus - Catharsis

The last album from Nick Magnus is Catharsis. Here there are a fair amount of talented and well-known musicians. Steve Hackett (Genesis) – guitars, Tony Patterson (ReGenesis) – vocals, Amanda Lehmann (Steve Hackett) – vocals, Pete Hicks – vocals, Andy Neve – vocals, Steve Unruh (United Progressive Fraternity, Resistor, Samurai Of Prog) – violin. Composer, keyboardist and producer Nick Magnus started his career with renowned symphonic rock group The Enid, and later spent eleven years touring and recording with ex-Genesis guitarist Steve Hackett.  He is a keen protagonist of progressive rock, and an equally avid advocate of physical music media.

Magnus states about the new album, «Catharsis is a personal journey inspired by the landscape, history and legends of the Ariège region in the French Pyrénées. Its mountains, caves, stunning vistas and centuries of often turbulent history cry out to be translated into music. Each track marks a much loved place in the Ariège, or a time in its history, real or imagined». Magnus states about the new album, «Catharsis is a personal journey inspired by the landscape, history and legends of the Ariège region in the French Pyrénées. Its mountains, caves, stunning vistas and centuries of often turbulent history cry out to be translated into music. Each track marks a much loved place in the Ariège, or a time in its history, real or imagined». The track Catharsis, The Devil`s Bridge,

He talk about the past in his blog, «Forty-two years ago, four hopeful young prog musicians, collectively known as Autumn, went into an 8-track demo studio in Portsmouth to record a selection of tracks. Never once suspecting those tracks would be released, it wasn’t until 1999 that they were released as a limited run on CD to critical acclaim, much to surprise of the band. The album was called Oceanworld. Those musicians were Mark Easton, Robbie Dobson, Steve Hoff and some guy called Nick Magnus». Catharsis is the sixt solo album from Magnus.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6691 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*