Newsfeed

Chaos Over Cosmos: From Asimov`s universe!

Chaos Over Cosmos –Caos Over Cosmos

Some bands have such a fascinating history, and the band Chaos Over Cosmos is one of them! It’s an international progressive metal band, an online project of two guys who didn’t yet ever met each other. Two musicians who had never met each other and decided that being countries apart couldn’t stop them from making great music together…. 

Since the release of the debut album The Unknown Voyage in September 2018 and its re-release with 2 new tracks in April 2019, Javier Calderón decided to leave Chaos Over Cosmos. Rafal Bowman asked Australian vocalist, Joshua Ratcliff, to join Chaos Over Cosmos, after hearing Joshua Ratcliff on his bands, Resurgence, debut album Voice. Rafal Bowman loved the lyrical content and Joshua Ratcliff’s aggressive hard rock/metal vocal style on Voices. Bowman thought that Ratcliff vocal and lyrical style would make a perfect mix for the next wave of Chaos Over Cosmos.

Chaos Over Cosmos just released a new self-titled EP. Line up: Josh Ratcliff – vocal, lyrics and songwriting, Rafal Bowman – guitars, synths, programming and songwriting.

Chaos Over Cosmos states, «We define ourselves as a band inspired by bands like Iron Maiden, Dream Theater, Seventh Wonder, In Flames and more electronic artist like Vangelis and Depeche Mode.
Because of large distance between Poland and Australia, we did everything online».
Chaos Over Cosmos is an progressive metal online collaborative project originally created by Rafal Bowman and Javier Calderón. Two musicians who had never met each other and decided that being countries apart couldn’t stop them from making music together. The EP new self-titled EP is three tracks long, with two vocal songs and one instrumental inspired by the work of one of biggest si-fi writers, Isaac Asimov. Artwork on the EP is by Josh Rarcliff.

Tracklist:

  1. Cascading Darkness
  2. Consumed
  3. Asimov (instrumental)

The lyrics:

  1. Cascading Darkness

You see it all turning

Corrupted and torn in two

Like parasites taking a victim

Tormenting, askew

Scattered and paralysed

Frozen down to the core

False prophets idolized

Miracles twisted from lies

 

War

 

Famine rules the land

That were pillaged and worn

Cities crumble in fear

foundations tremble

Deities were prayed upon

But they showed restrain

All that will remain

Is a distant memory

 

Death

 

Fight

Bring the power back to restore

Fight

Bring the balance back home

This world is our only world

 

Like the fog engulfs

Cascading darkness

It feeds across all

We can’t go back to the start

Or force our way to the end

We must take charge of it all

It’s your world

 

 

Fight

Bring the power back to restore

Fight

Bring the balance back home

Fight

Bring the plague to atone

Fight

Bring the conquest of souls

This world is our only world

 

  1. Consumed

 

To Discover what’s inside

Doesn’t take a monster to tear it out

Just a matter of searching and trying

To find what it is you

Desire

 

Consumed, estrange, entwined

Tear down

Repair, reform

Tear down

Your Wall

 

Break the chains

 

Consumed, estrange, entwined

Tear down

Repair, reform

Tear down

Your Wall

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6868 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*