Newsfeed

Orion: Cheese and prog!

Orion – Orion 2.0 Virtual Human

The Frence town Meaux is known for a type of brie cheese: Brie De Meaux, but that city is also known for their nice prog band Orion. The band was founded in 1975 by Patrick Wyrembski, Laurent Delenne and Janusz Tokarz. They were influenced by Gentle Giant, Genesis, King Crimson, Pink Floyd, Camel and Caravan. In 1979 the debut album La Nature Vit, L’Homme Lui Critique…was released but a year later Orion split up

Eight years ago the group came back and have released a new album every second year since 2013. Two years after the very successful Le Survivant Pat Wyrembski they are back with their 5th album Orion 2.0 Virtual Human. Patrick Wyrembski and Janusz Tokarz have decided to get involved in production, artistic achievement and compositions, but leaving an important place to other musicians.

Wyrembski’s idea was to renew himself in a new prog style with the desire to get progressive rock more popular and accessible, without denying his progressive roots. A main change in the line-up is Jérôme Nigou on vocals and backing vocals, who also wrote all the lyrics and composed melodies. Actually all the musicians in Orion have took part in the composing process.

One the new album five texts are in English and two are in French and the album have a total duration of 40’29”. The lyrics is about digital life, robotisation, dehumanisation, artificial intelligence…

Orion also questioning what kind of society do we want? Can we still choose our lives in an increasingly virtual world? Orion questions our modern world in an ironic, sometimes puzzled, way.

As well as a tribute title Run For Life and a final song inspired by the famous fantasy novel La Peau De Chagrin written by Balzac in 1831. In this fantastic tale is the classic theme of the pact with the Devil : I trade you the fulfilment of your desires for your life or your soul.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*