Newsfeed

Methane: Cover art with gut wrenching colors

Methane – Thin The Herd

Swedish groove metallers Methane released a new monster into the world on September 27, 2019. After the band’s successful debut album The Devil’s Own released on Sony/ Dark Star Records, Methane has been busy touring with bands such as Nervosa, Warbringer and The Haunted. Methane has built a very good reputation as a live act.The first single and video from the band’s sophomore album Thin The Herd can be listened at this location,

Methane drawing influence from Slayer, LOG, and Pantera, Methane has created their own sound that is strong and uncompromising. Thin The Herd was recorded, mixed and mastered by Jonas Arnberg at Sellnoise Studio. The new Methane songs shows a much more, aggressive side of the band, with a heavier, more honest thrash metal sound. The title track Thin The Herd is a precursor of a new album and direction for Methane’s music.

The lyrical theme of Thin The Herd is about people’s behavior where they appear to need a lot of attention and those who excite each other about creating mass hysteria. The cover art was created by Indonesian metal artist Eka Saptura. The cover depicts the lyric blended with gut wrenching colors and post apocalyptic graphics giving it a haunting underground thrash metal feeling.

In October/November Methane will start a fall tour campaign that will start with a Hometown release party in Borlänge, Sweden then continue over the Baltic sea to Estonia and Latvia, as a warm for a U.S. West Coast tour with new label mates Incarnit.

Methane has built a reputation as a live band in the underground European metal scene playing with bands such as Nervosa, Warbringer and The Haunted. This is will be the second time the Swedish thrashers have been to the U.S., the first being way back in 2014 when they did an East Coast mini tour that included The Rage of Armageddon Fest in Brooklyn NY. Methane is currently booking more dates in Europe for 2020.

Methane formed in the fall of 2012 by American brothers, living in Sweden, Tim Scott (former bassist of Revenant and HatePlow) and Dylan Campbell together with Scott’s longtime friend Jimi Masterbo and drummer Andreas Strom. After gaining underground recognition for their previous EP releases, 2014’s Southern Meta’, and 2015’s Spit On Your Grave, Methane was signed in 2016 by Sony’s Dark Star Records. The band has also appeared on the soundtrack for Scottish miniseries Metalhedz (S03E02 and S03E03) as well as the first ever E-Novel with music How An Atomic Fart Saved The World.

The recent line-up: Tim Scott – Bass and vocals, Jimi Masterbo – Lead guitar, Markus Grundstrom – Guitars, Juuso Laukkanen – Drums (LIVE)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*